خلاقیت جرقهای آنی نیست؛ مثل کارتونها نیست که ناگهان لامپ درون مغز آدم روشن شود یا برق آدم را بگیرد و ایدهای خلق شود. خلاقیت شبیه یک ماهیچه است؛ باید پرورانده شود، به چالش کشیده شود و به طور مداوم بهکار گرفته شود تا قویتر شود. چطور خلاقیت را در خودمان تقویت کنیم و به آدم خلاقتری تبدیل شویم؟ در ادامه به شما خواهیم گفت.
خلاقیت چطور به ما کمک میکند؟
خلاقیت مهارتی ارزشمند است. وقتی با دوستان و خانواده پانتومیم بازی میکنید، ساز مینوازید، آشپزی میکنید یا کیک میپزید، خلاقیت شما را یک گام جلوتر از دیگران قرار میدهد. در مشاغل مختلف تفکر خلاق برای پیشرفت ضروری است حتی در مشاغل ساده و یکنواخت که به خلاقیت چندانی نیاز ندارد، این مهارت به توسعه زاویه دیدتان کمک میکنید. خلاقیت حتی در سرمایهگذاریهای مالی هم بهکارتان میآید.
چطور خلاقیت را تقویت کنیم؟
حتی اگر احساس میکنید ذرهای خلاقیت در وجودتان نیست، میتوانید با آموزش و تمرین فردی خلاق شوید. درست است که برخی بهلطف ویژگیهای ذاتیشان آدمهای خلاقتری هستند اما این را بدانید که با تمرین پیوسته ما میتوانیم حتی از افراد ذاتا خلاق پیشی بگیریم! پس برای پرورش ذوق و خلاقیتتان توصیههای زیر را بهکار بگیرید.
۱. پیوسته در حال یادگیری باشید
ذهن خلاق، ذهنی کنجکاو است، پس برای یادگیری مهارتهای جدید تلاش کنید. برای یافتن اطلاعات بیشتر در مورد جهان و هر چیزی که در آن است کنجکاو باشید. وقتی مهارتهای جدید یاد گرفتید، خودتان را به چالش بکشید و آن مهارتها را بهکار بگیرد. مطالعه در اوقات فراغت باشد یا شرکت در دورههای آموزشی، یادگیری پیوسته نقش مهمی در تقویت خلاقیت دارد.
2. کاری را که دوست دارید انجام دهید
وقتی کار موردعلاقهتان را انجام میدهید، برای حل خلاقانه مشکلات و ارائه ایدههای جدید و مشتاقترید. انجام کاری که مدام آن را به تعویق میاندازید با نگرش مثبت و خلاقانه دشوار است. سرگرمیای پیدا کنید که به شما امکان میدهد خلاق باشید؛ کاری که با ذوق انجامش میدهید، میخواهد پاشیدن رنگ روی بوم باشد، نواختن نتهای موسیقی همانطور که دلتان میخواهید یا پاشیدن چیپس شکلاتی یا چیدن گیلاس روی کیکی که پختهاید.

۳. استراحت کنید
درست است که خلاقیت مهارتی آموختنی است که با تمرین تقویت میشود اما نباید به خودتان فشار بیاورید. اگر ساعتها پشت میزتان بهدنبال ایدهها و راهحلهای جدید نشستهاید و چیزی به ذهنتان نمیرسد، هیچ اشکالی ندارد؛ استراحت کنید.
جایتان را عوض کنید، ذهنتان را خالی کنید و از کار جاری فاصله بگیرید. پس از مدتی وقتی با نگاهی تازه سراغ همان موضوع میروید میبینید ایدهای که منتظرش بودید را پیدا کردید!
۴. ورزش کنید
اگر تحت فشار یا استرس هستید، ورزش روشی عالی برای پاکسازی ذهنتان است. مطالعات متعدد نشان دادهاند که فعالیت بدنی (حتی فقط ۳۰ دقیقه ورزش هوازی) با بهبود عملکرد مغز به ما کمک میکند خلاقتر شویم!
پس دفعه بعدی که احساس کردید خلاقیتتان ته کشیده، کفش ورزش بپوشید، بدوید، ضربان قلبتان را افزایش دهید و ببینید خلاقیت دوباره در رگهایتان به جریان میافتد یا نه. اگر هم نیفتاد، دستکم به تقویت سلامتیتان کمک کردهاید.
۵. بهترین وضعیت برای خودتان را پیدا کنید
بعضیها سحرخیزند و اولصبحها وقتی دیگران در خواب نازند، خلاقترند. بعضی دیگر (درواقع بیشتر آدمها) در خلوت شب قوه خلاقیتشان گل میکند. بعضیها هم در طول ساعات کاری معمول خلاقیت بیشتری دارند.
مهم این است که بهترین شرایط برای خودتان را پیدا کنید. نهتنها زمان بلکه موارد دیگری مانند مکان، نور، موسیقی (یا سکوت!) یا ابزار و تجهیزاتی که استفاده میکنید، مهماند. خودتان را مانند یک هنرمند ببینید که برای خلق بهترین اثرش نیاز دارد همهچیز عالی باشد!
۶. برای خلاقیت وقت بگذارید
کسانی که خلاقیت را ایدههای ناگهانی گاهوبیگاه میدانند، بهاشتباه منتظر میمانند تا ایدهها به آنها الهام شوند. برای این افراد خلاقیت مهارتی آموختنی نیست. اگر چنین فکر میکنید، چارچوب ذهنیتان را اصلاح کنید.
بهطور مشخص زمانی از روز را به خلاقیت اختصاص دهید، حتی در برنامه روزانهتان یا دفتر خاطراتتان این زمان را مشخص کنید. انتظار برای الهامات غیبی همیشه جواب نمیدهید (درواقع اغلب وقتها سودی ندارد) پس خودتان زمانی را به فکرکردن و کندوکاو اختصاص دهید. اگر نتیجه نگرفتید ناامید نشوید، بدانید که این یک فرایند است و شما در مسیر درست قرار دارید.
7. از گرفتن بازخورد نترسید
از کسانی که به آنها اعتماد دارید و به نظر صادقانهشان احترام میگذارید، بازخورد بخواهید. این کار روشی اثربخش برای تقویت خلاقیت و اطمینان یافتن از این است که واقعاً در مسیر درست هستید.
در محیط کاری از افرادی در جایگاه مشابه خودتان نظر بخواهید. این افراد بازخوردهای واقعیتر و مفیدتری ارائه میکنند. دوستان و آشنایان روراست و قابلاعتماد ممکن است با پیشنهادهایشان مسیر خلاقیت را هموارتر کنند.
۸. با دیگران همکاری کنید
علاوه بر گرفتن بازخورد دیگران، همکاری با آنها هم میتواند منبع الهام خوبی باشد. اگر بهدنبال راهحلها و ایدههای خلاقانه برای یک پروژه خاص هستید، همکاری با فردی مورداعتماد که تجربه و تخصص لازم را دارد میتواند به تقویت خلاقیت کمک کند.
گاهی اوقات، وجود فرد دیگری که ایده میدهد یا ایدههایتان را رد میکند بسیار مفید است، بهخصوص اگر برای مدت طولانی بهتنهایی با موضوعی خاص دستوپنجه نرم کردهاید.
خلاصه اینکه
خلاقیت چیزی جادویی نیست که از ناکجا به ما الهام شود. همه میتوانند خلاقیت بهخرج دهد و آنچه را دوست دارند خلق کنند. راهش این است که برای تقویت خلاقیت تمرین کنید. شما چه روشهای دیگری برای تقویت خلاقیت میشناسید؟ کدام روشها برای شما مؤثر بوده؟ اصلا موافقید که خلاقیت یادگرفتنی است؟
تهیهشده توسط: تیم Just Chocolate
منبع: skillsyouneed